Wat moet je weten over triggerpoints?

Triggerpoints zijn lang niet altijd bevorderlijk voor de prestaties in uw sport op of uw werk. Het zijn pijnlijke plekken die worden veroorzaakt door een knoop of verharding in de spier. Je moet je voorstellen dat een spier als een elastiek dient. Als er dan veel knopen in het elastiek zitten, wordt het elastiek minder flexibel. Hetzelfde gebeurd met je spieren. En er zijn nog meer problemen die veroorzaakt worden door triggerpoints. In dit artikel vertellen we er meer over.

Triggerpoints verminderen de doorbloeding

En dit is gelijk de veroorzaker van alles. Doordat de doorbloeding minder goed doorloopt in je spieren heb je vaak last van stijve spieren. Deze stijve spieren laten je minder flexibel voelen. En als je minder flexibel bent, is de kans op een blessure hoger. Klinkt logisch allemaal.

Te beginnen met spierpijn. Het is normaal om spierpijn te hebben na een wedstrijd, training of misschien wel een lange werkdag. Maar je wilt er natuurlijk zo snel mogelijk vanaf. Om het herstelproces te versnellen, zal je er voor moeten zorgen dat de doorbloeding in de spieren weer goed verloopt.

Het zelfde geldt voor kleine pijntjes en blessures. De dokter adviseert je normaliter om een aantal dagen of weken rust te nemen. Dit is jammer, want vaak worden deze kleine pijntjes en blessures veroorzaakt door triggerpoints. Een probleem met je doorbloeding in je spieren dus.

Hoe pak je de triggerpoints aan?

De triggerpoints zijn in principe makkelijk aan te pakken. Je zou naar een professionele masseur kunnen gaan of gebruik kunnen maken van een massage foamroller. Een foamroller is een methode om de triggerpoints te verwijderen. Dit kun je thuis doen, op het werk of bij de plaatselijk sportverening. Het is belangrijk dat je een aantal oefeningen kent (speur het internet af) en na een aantal weken is het resultaat al te merken; lossere spieren, dus betere flexibiliteit, herstelproces is sneller en minder kans op blessures. Dit allemaal door je doorbloeding in je spieren te verbeteren.

Bron: triggerpoints.net Mijnsportmassage.nl