Crossfit blessures en nadelen
Crossfit is de sport dat krachtsport populair heeft weten te maken bij het vrouwelijke publiek. De populariteit van crossfit is 2009 begonnen in de Verenigde Staten. Marketing van grote merken zoals Reebok hebben de sport doen overwaaien naar Nederland, waar inmiddels tientallen sportscholen zijn gevestigd met een gymbox. Het is een veelzijdige sport waarin kracht, conditie en atletischvermogen bijelkaar komt. Een imago van Spartaanse vrouwen en mannen met hippe baardjes, die met ontbloot bovenlichaam olympische oefeningen doen. Hiermee is het niet alleen een sport, maar ook een lifestyle. Met name Reebok is de voorloper als het gaat om lifestyle. Zij organiseren jaarlijks de World Crossfit Games en hebben een eigen kledinglijn gericht op crossfit atleten. De titeldragers van dit moment zijn Mat Fraser en Annie Thorisdottir Smith, welk in 2015 bekroond werden tot de zogenaamde ‘Fittest on Earth’ van de (open) World Crossfit Games.
Nadelen van crossfit
Gymbox is de term welk als synoniem wordt gebruikt voor de fitnessruimte waarin men de sport crossfit beoefend. Het is een sport dat zich richt op uithoudingsvermogen en explosiviteit. Oefeningen met lichaamsgewicht en attributen als kettle belts, touwen, vrachtwagenbanden, dumbless, barbells en zandzakken. Burpees, box jumps, snatch, squats, chin-ups, deadlifts, etc. Dit zijn enkele termen voor oefening. Een warming-up en beheerst de oefeningen uitvoeren, daar begint het mee. Controle over de techniek van verschillende oefeningen. Naarmate de techniek onder controle is begint de innerlijke competitie en de competitie met andere. Sneller, meer gewicht en herhalingen. Elke dag wordt afgesloten met een WOD, ofwel: Workout of the Day – bestaande uit een reeks oefeningen, meestal uitgevoerd zonder (of met weinig) pauze gedurende circa 15 to 20 minuten. Typerend hierbij is dat de techniek bij de oefeningen, door de uitputtingsslag, vergeten wordt. Met name de bekende deadlifts, snatch & jerk (military press) en chin-ups zijn (vaak) slordig. Blessures zijn het gevolgd, of op zijn minst is de kans op blessures aanzienlijk groter. Momentum, explosiviteit gegenereerd door bijv. te slingeren met lichaam, zorgen ervoor dat oefeningen behaald kunnen worden.
Crossfit blessures
Veel oefeningen komen overeen met de oefeningen van een powerlifter: eenmalig zwaar uitstoten met beheersing van de techniek. Bij crossfit worden dergelijke oefeningen tijdens een WOD herhaaldelijk en slecht uitgevoerd, waardoor je meer schade aan het lichaam verzorgd dan voordelen biedt. Blessures aan schouders, nek, rug en andere gewrichten zijn het gevolg. Pees blessures of een gescheurde biceps zijn een veelvoorkomend probleem. Iedereen kan een gymbox openen, waardoor begeleiding soms slecht is. Goede techniek en adequaat gecoached worden, onder toeziend oog van een ervaren trainer, kan dit voorkomen. Voldoende eten en rust is hierbij belangrijk. Niet te vergeten een goede warming-up en cooling down. 10 minuten fietsen op een racefiets vóór een training en erna, zorgt ervoor dat de spieren opwarmen en loskomen. Stretchen voor het slapen gaan of direct na de training, zorgt ervoor dat je beter hersteld. Een sport therapeut of een deskundige chiropractor kan je meer vertellen over trainingstechniek, aangezien hij of zij specialist is van het menselijk lichaam. Sommige oefeningen, zijn te riskant en bieden te weinig voordelen. Denk bijv. een military press of lat pull down achter het hoofd, anatomisch gezien gaat op termijn (lang of kort) gegarandeerd voor zorgen. Slingeren met het lichaam om een oefening te voltooien is eenmalig door de vingers te zien. Herhaaldelijk uitgevoerd kan dit tot grote problemen leiden.