Het Pandemic bordspel: samen met je team de wereld redden

De bedenker van het Pandemic bordspel, Matt Leacock, had jaren geleden vast niet kunnen bedenken dat de wereld zich niet veel later daadwerkelijk in een pandemie zou bevinden. Ondanks dat hebben liefhebbers van gezelschapsspellen nog steeds hun buik niet vol van dit originele gezelschapsspel dat door Z-Man Games wordt uitgegeven. Het spel is geschikt voor spelers vanaf 10 jaar. Je kunt het met 2 tot 4 personen spelen en de spelduur bedraag 45 tot 60 minuten. 

Het Pandemic bordspel is een coöperatief bordspel

Hetgeen wat het bordspel zo bijzonder maakt, is het feit dat je niet tegen, maar met je medespelers speelt. Dit maakt het een zogeheten coöperatief bordspel. Jij en je team trekken ten strijde tegen de dodelijkste ziektes die in de wereld reizen. Om dat te doen, reis je de hele wereld rond. Het doel is om alle geneesmiddelen op tijd te vinden. Hiervoor moet je jouw individuele specialisme inzetten, die aan het begin van het spel wordt bepaald aan de hand van een karakterkaart. In het Pandemic bordspel ben je zo bijvoorbeeld een wetenschapper, logistiek manager of quarantaine specialist. 

Met zijn allen winnen of met zijn allen verliezen

Omdat dit gezelschapsspel coöperatief is, betekent dit dat je dus ook met zijn allen wint of verliest. Van verlies is sprake wanneer er in totaal 8 uitbraken van een dodelijke ziekte hebben plaatsgevonden, wanneer een ziekte zich te snel verspreidt of wanneer de tijd op is. 

Mogelijkheden tijdens het Pandemic bordspel

Het Pandemic bordspel is erg mooi uitgevoerd. De wereldkaart, waarop de belangrijke wereldsteden duidelijk zijn aangegeven, is zeer realistisch. De wereldsteden zijn hotspots waar de ziekte al wild om zich heen aan het grijpen is. Als specialist kun je tijdens elke beurt vier verschillende acties ondernemen: 

  1. Tussen verschillende steden reizen
  2. Geïnfecteerde gebieden behandelen
  3. Een genezing ontdekken
  4. Een nieuw onderzoeksstation opzetten

De acties worden bepaald door de kaarten in de decks. Maar let op: in het Pandemic bordspel vind je ook epidemie-kaarten die ervoor zorgen dat de ziektes zich nóg sneller verspreiden. 

Waarom zijn coöperatieve spellen zo een goede keuze?

Aan een coöperatief spel als het bordspel Pandemic zijn diverse voordelen verbonden. Hiervan profiteer je vooral wanneer je met jongere kinderen speelt die nog niet zo goed tegen hun verlies kunnen. Ook spelers die normaal gesproken (te) competitief zijn, zullen aan dit gezelschapsspel veel meer plezier beleven. Hetzelfde geldt natuurlijk voor hun medespelers. Het spel stimuleert samenwerking en verbinding en kan door zowel ervaren als onervaren spelers worden gespeeld. 

Bordspellen als deze zijn nog helemaal van deze tijd

Het Pandemic bordspel heeft tal van internationale prijzen gewonnen. Des te meer reden om deze te bestellen bij Het Spellenhuis. Deze winkel mag zich al bijna twee decennia dé specialist op het gebied van kaart- en bordspellen noemen. Wanneer je het assortiment bekijkt, evenals de ruime informatie die er omtrent elk spel wordt gegeven, begrijp je waarom. Bovendien bewijst deze spellen expert dat gezelschapsspellen nog lang niet passé zijn. 
De leukste spellen voor op tafel koop je natuurlijk bij https://www.spellenhuis.nl/.