DNA test

DNA test

Sinds de ontdekking 20 jaar geleden, is het gebruik van DNA voor de menselijke identiteit een krachtig hulpmiddel geworden in civiele en strafrechtelijke systemen. Een DNA test kan namelijk onthullen dat twee of meer personen zijn gerelateerd met elkaar. Vandaag is het mogelijk om mensen te identificeren via een DNA test. Een dergelijke test kan gemakkelijk gebeuren via bijvoorbeeld een haar van een persoon. Het resultaat van een DNA test vertelt meer over het geslacht, de etnische achtergrond en de leeftijd van een persoon.

DNA test: bloedtesten

Vóór de komst van de DNA test werd het testen van de menselijke identiteit grotendeels uitgevoerd door bloedtypen. Nu zijn bloedtesten hiervoor overbodig geworden, want de meest nauwkeurige methode die momenteel beschikbaar is voor menselijke identificatie is een DNA test.

DNA test: vergelijking

Een DNA test is afhankelijk van de vergelijking van bepaalde functies tussen twee individuen. Als DNA patronen tussen bepaalde monsters identiek zijn, dan zijn ze waarschijnlijk afkomstig van dezelfde persoon. Als de profielen niet identiek zijn, maar grote gelijkenissen vertonen, dan komen de monsters waarschijnlijk uit verwante personen. De mate van de gelijkenis tussen DNA profielen is een representatie van de graad van verwantschap tussen mensen. Momenteel wordt de DNA test regelmatig gebruikt voor zowel strafrechtelijke als niet-strafrechtelijke toepassingen. Er is echter een groot verschil tussen een DNA test voor burgerlijke zaken of een test voor strafzaken. Voor civiele zaken, wordt een DNA test voornamelijk gebruikt om de relatie tussen 2 personen te bepalen, terwijl deze test voor strafzaken moet worden afgestemd op de verdachte. In niet-strafrechtelijke rechtspraktijk, wordt dergelijke test hoofdzakelijk gebruikt voor immigratie en kind erkenningen. Waar geen betrouwbare bewijsstukken beschikbaar zijn, kan een DNA test helpen bij het bepalen van graden van verwantschap tussen de betrokken personen, evenals iemands etnische achtergrond.

Geef een antwoord