Regels voor de franchise

De Nederlandse Franchise Code is de ‘bedenker’ van de Franchise Code. In de code staan bepalingen waar franchisenemers en franchisegevers zich aan kunnen houden. De code is ontwikkeld in opdracht van de Nederlandse overheid, om precies te zijn het ministerie van Economische zaken. Overigens is de code een toekomstige code. Op dit moment is er nog geen sprake van een officiële code. De code zal worden ontwikkeld door een commissie van schrijvers, die bestaat uit diverse franchisegevers en franchisenemers.

Waarom een officiële code?

In Nederland zijn er vele honderden franchiseformules. In totaal gaat het om ruim 30.000 franchisevestigingen. Hier werken vele tienduizenden mensen. In de franchisesector zijn in de afgelopen jaren diverse problemen ontstaan. Dit komt mede door problemen bij veel ondernemers die zijn ontstaan tijdens de crisis. Bovendien hebben veel ondernemers last van online concurrentie. Om te voorkomen dat er tussen franchisenemer en franchisegever problemen ontstaan zal er een code voor de franchise worden opgesteld. Eind 2015 wordt het eindresultaat aangeboden aan minister Kamp. Tot die tijd is er nog sprake van een consultatieversie.

Franchisenemer worden?

Wil je aan de slag gaan als franchisenemer? Dan is het vooral zo dat je kunt profiteren van veel voordelen, maar tegelijkertijd is het ook zo dat je duidelijke afspraken dient te maken met de franchisegever. Het is niet alleen een kwestie van goede afspraken maken. Hoewel je zelfstandig ondernemer bent, zul je ook goed moeten kunnen samenwerken met de franchisegever. Het is ook een kwestie van vertrouwen. Voordat je franchisenemer wordt is het aan te raden om je goed in te lezen over alle voor- en nadelen.