Mallorca – kroonjuweel van de Spaanse Balearen

Aan de rand van de Middellandse Zee is het goed toeven maar genieten van een eiland in dat azuurblauwe water is net nog wat beter. Wil je een Spaans sfeertje, dan is de keuze snel gemaakt en ga je naar de Balearen. Die naam is minder bekend dan de twee belangrijkste eilanden van die archipel: Ibiza en Mallorca. De laatste is het grootste en is ook de enige die nog een fors deel vrij ongerepte natuur heeft. Daar hiken is een heel andere ervaring dan tussen de Engelsen en Duitsers feesten in de tentjes meteen achter de stranden. Het gaat er iets gemoedelijker toe dan tussen de feestbeesten van Ibiza maar keuze genoeg om ergens neer te vallen voor een sangria of een Cava.

Sporen van een bijzonder verleden op Mallorca

Je ziet ze nu niet al te veel meer maar eertijds zwermden geitenhoeders met hun kuddes over de pastorale heuvels van het eiland. Tot de Carthagenen hun vlag in de grond prikten en het eiland vervolgens verdedigden tegen de veroveringsdrift van de Romeinen. Die wonnen uiteindelijk toch en bouwden een nieuwe stad op het eiland: Palma. De historische rijkdom van de stad is nog steeds zichtbaar. Als je een dagje stad plant, is er geen tweede op het eiland die zo mooi is. Omdat het zonnige eiland op nogal wat vaarroutes lag, ankerden Vandalen, Byzantijnen en later zelfs Noormannen er ook. In de verovering van Spanje kwamen daarna de Moren er aan land. Als je een beetje rondkijkt zie je overal nog sporen van die geschiedenis. Zo heeft de geheimzinnige Talayot cultuur er nog ronde verdedigingstorens staan. Loop je door Palma, dan herken je in de stratenstructuur hoe de Romeinen hun steden uitlegden.

Er valt werelderfgoed te beklimmen

Mallorca wordt steevast gekozen voor zee en strand en het aangename klimaat helpt daar zeker bij. Ga je wekenlang naar dit eiland, maak dan ook eens wat tijd vrij om het binnenland te bekijken. Er zijn regio’s met sublieme natuur, zo bijzonder dat Unesco het in het werelderfgoed heeft opgenomen. Die natuur heet Serra de Tramuntana en is een must als je van hiken houdt.

Iets chiquer dan Ibiza

Gezinnen maar ook jongeren (de British lads) kiezen eerder voor Mallorca dan voor Ibiza. De party cultuur van het hippie-eiland Ibiza is niet voor iedereen weggelegd. Bovendien ben je op de terrasjes van Ibiza snel meer kwijt. Het zijn vooral de ellenlange historie, de monumenten en de leuke sfeer die vakantiegangers naar het eiland doen trekken. Afwisseling troef op het grootste eiland van de Balearen.

Je onderweg laten verrassen op Mallorca

Huurauto of sportiever de fiets, hoe je je ook voortbeweegt, je bent zomaar ‘los’ van de toeristenstrip en dan begint het authentieke eiland. Je komt terecht bij dorpjes waar de tijd stil is blijven staan zoals Port de Sóller en Fornalutx. Je duikt de grond in bij de druipsteengrotten van Cuevas del Drach en waait uit op de imposante Cap Formentor. En zo neem je Mallorca niet alleen tot je als strandparadijs maar ook als een bijzonder en kleurrijk geschiedenisboek.


Lees meer over Mallorca op 27vakantiedagen.nl