Hoeveel personen kunnen er aan ronde tafels plaatsnemen?

Het aanschaffen van een eettafel, rond of vierkant, is al een hele uitdaging. Welk type tafel en materiaal wil je keuze? Welke tafels passen in jouw interieur op het gebied van uitstraling en design? Maar hoeveel personen heb je normaal aan jouw tafel of wil je plaats laten nemen? Wil je kunnen uitbreiden en hoe doe je dat als er visite is? Vaak worden voor een flexibel aantal mensen ronde tafels aanbevolen en dat is niet voor niets. Maar hoeveel personen kunnen er dan eigenlijk plaatsnemen? 

Waarom voor ronde tafels kiezen? 

Het grootste voordeel van ronde tafels, is dat je makkelijker contact maakt met de mensen die aan tafel zitten. Als je een vierkante of langwerpige tafel hebt dan moet je vaak in hoeken kijken als je met meerdere personen aan tafel zit. Bij een ronde tafel heb je daar geen last van en kun je iedereen eenvoudig aankijken tijdens een gesprek zonder dat iemand er direct voor zit. 

Een ronde uitvoering kan een voordeel zijn in een beperkte ruimte, bij wisselend aantal personen aan de eettafel, maar het breekt ook scherpe lijnen in het interieur. Als je veel scherpe en strakke lijnen gebruikt, kan een ronde tafel juist het geheel breken en meer warmte creëren. 

Hoeveel ruimte heb je nodig rondom tafels? 

Eigenlijk is de vraag hoeveel personen er plaats kunnen nemen afhankelijk van de grote van de ruimte en de grote van jouw de tafel. Als je hem namelijk aan één kant tegen een muur aan plaatst, tijdelijk of permanent, dan is er een verschil in het aantal zitplaatsen. Als je optimaal gebruik wil maken van het aantal zitplaatsen, dan is het belangrijk dat je aan alle kanten een stoel kan neerzetten en deze comfortabel kan gebruiken. 

De standaard vuistregel die wordt gebruikt is dat je per persoon 70 cm breedte nodig hebt aan ronde tafels. Hierbij is rekening gehouden dat een eetkamerstoel ongeveer 45cm breed is en je met wat extra persoonlijke ruimte uitkomt op dan in totaal 70 cm benodigde ruimte. Als jij ervoor kiest om bredere stoelen aan te schaffen of stoelen met bredere armleuningen, dan is het aan te raden om meer ruimte over te laten en naar de 75 tot 80 centimeter per persoon te gaan. Dit vermindert natuurlijk het aantal personen dat dan aan dezelfde tafel plaats kan nemen. 

Wat zijn de standaarden bij ronde tafels? 

Als je de vuistregel neemt die hierboven besproken is, dan kun je de volgende standaarden gebruiken voor jouw gezin. 

Een gezin van 4 personen heeft een ronde tafel nodig tussen de 110 cm en 120 cm diameter. Als je gaat voor een gezin van 5 personen zou je met een ronde tafels van 130 cm tot 140 cm diameter uit moeten komen. En als er sprake is van een echt groot gezin van zo’n 10 personen dan is een ronde tafel van 180cm diameter aan te raden. Het is natuurlijk persoonlijk en afhankelijk van het formaat stoelen, dus kijk uiteindelijk naar jouw persoonlijke voorkeur.