Eetkamertafel kiezen; hoe doe ik dat?

Je bent toe aan een nieuwe eettafel. De oude kan echt niet meer of misschien heb je gewoon zin om je interieur een opfrisbeurt te geven. Of wie weet ben je wel een heel huis opnieuw aan het inrichten. Je eetkamertafel is een meubelstuk dat heel aanwezig is in je woonkamer en vormt vaak ook de basis van je leven. Het is de plek waar verhalen worden verteld, kinderen opgroeien, herinneringen worden gemaakt en maaltijden worden gedeeld. Wel zo fijn om een eettafel aan te schaffen waar je echt blij van wordt en die voldoet aan al je eisen en wensen. Het kan best lastig zijn om uit de vele opties die je hebt te kiezen. Waar je op moet letten bij de keuze van een nieuwe tafel delen we hier met je.

Wat zijn de maximale afmetingen van de eetkamertafel?

Een eetkamertafel moet goed passen in de daarvoor bestemde ruimte. Dat wil zeggen dat je er nog voldoende stoelen omheen moet kunnen zetten, de stoelen naar achter moet kunnen schuiven en om de tafel heen moet kunnen lopen zonder je te stoten. In een grote ruimte gaat dat natuurlijk makkelijk en kun je kiezen voor een groot exemplaar. Heb je minder ruimte, hou er dan rekening mee dat het model dat je koopt niet te groot is. Kies. Bijvoorbeeld voor een variant die je tegen de muur schuift als je met minder mensen bent en van de muur afhaalt als er bezoek komt. Of kies voor een klein vierkant model met kleine stoelen om de ruimte optimaal te benutten. Je kunt ook kijken naar een tafel die uitschuifbaar is als je regelmatig meer eters hebt of tijdens feestdagen familie op bezoek krijgt.

Welke functies heeft de tafel?

Je eetkamertafel is vaak zo veel meer dan alleen de plek om te eten. Het is ook de plek waar je je kinderen na school wat te drinken geeft en een koekje of waar je met je kleinkinderen knutselt en cupcakes versiert. Misschien heb je regelmatig vrienden over de vloer met wie je de mooiste gesprekken deelt onder het genot van een hapje en een drankje. De afgelopen jaren is de eettafel steeds meer dienst gaan doen als werkplek. Misschien heb je zelfs je hele kantoor verplaatst naar thuis. Dan is het wel fijn als je niet elke keer alles hoeft om te bouwen als je gasten krijgt en dat je genoeg ruimte hebt om te werken.

Welke eettafel materialen vind je mooi?

En dan misschien wel het allerbelangrijkste, welk type eettafel vind jij het mooiste? Als je alle praktische zaken op een rijtje hebt gezet en daarmee ook de opties wat verkleind hebt kun je op zoek naar je droomtafel. Je eetkamertafel gaat jaren met je mee, dus daar mag je beste een mooie investering van maken en kiezen voor het model waar je hart sneller van gaat kloppen. Begin met de keuze van de materialen. Wil je hout, kunststof, metaal, glas of een combinatie op het tafelblad? En het onderstel. Hou je van robuust, elegant, stoer of juist klassiek?