De voor- en nadelen van een rietendak

Veel mensen dromen ervan om een rietendak op hun huis te laten plaatsen. Dit idee komt vaak naar voren wanneer deze mensen door de natuur rijden en huizen tegenkomen die er door dat dak schitterend uitzien. Echter zullen deze mensen niet meteen beslissen om zo’n dak aan te schaffen, doordat er veel kosten bij komen kijken, ze niet helemaal zeker zijn over de brandveiligheid en het onderhoud van het dak. Het voordeel van een rietendak zullen al deze twijfelingen weghalen.

Ten eerste is een rietendak heel milieubewust en is dus ideaal voor mensen die zich hier heel erg mee bezig houden. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen die een rietendak met zich meebrengt:

  • Een rietendak bestaat vaak uit duurzaam en natuurlijk materiaal.
  • Een rietendak heeft een bijzonder karakter.
  • Een rietendak reflecteert de warmte, wat ervoor zorgt dat het in de zomer lekker koel in huis is en in de winter lekker warm.
  • Een rietendak gaat jaren mee, doordat het voornamlijk bestaat uit natuurlijke materialen.
  • Wanneer een rietendak aan vervanging toe is, zal het oude dak gebruikt worden voor brandstof voor energiecentrales, je bent dus echt milieubewust bezig wanneer je een rietendak aanschaft.

Een rietendak is echter niet zomaar een dak je neerlegt en nooit meer naar om hoeft te kijken. Een rietendak heeft namelijk veel verzorging en onderhoud nodig. Na een tijdje komt er bijvoorbeeld een laag mos en algen op het dak waardoor het riet verstikt kan raken. Dit zorgt er later voor dat het zal gaan rotten en sneller aan vervanging toe is. De normale levensduur van een rietendak is ongeveer 40 jaar. Je zal bij de aanschaf van je eerste huis dus door middel van goed onderhoud een lange tijd kunnen genieten van dit dak. Laat je echter wel eerst goed informeren door een rietdekkersbedrijf zodat je niet voor verassingen komt te staan.