Tips bij bodem isolatie

Er is op dit moment veel te doen om het isoleren van huizen. Nu gas schaars is en de prijzen steeds hoger worden gaan we op zoek naar manier om kosten te besparen. Het isoleren van je huis kan je, zeker op lange termijn, een hoop kosten besparen. In Nederland wordt vaak gekozen voor bodem isolatie. En dat is niet zo gek met de hoge waterstand die we regelmatig hebben en de kelders en kruipruimtes die vaak het hele jaar vochtig zijn. Met kruipruimte-isolatie leg je een mooi fundament voor de isolatie van je woning. Daarom geven we je in dit artikel allerlei handige tips over het isoleren van de bodem van je huis.

Schakel een expert in voor het beste resultaat

Als je kiest voor bodem isolatie dan heb je het over een specialistische manier van isoleren die je niet zomaar met wat piepschuim of een wollen deken kunt realiseren. Daarvoor heb je specialistische kennis in huis en speciale materialen. Vaak wordt bij dit type isolatie ervoor gekozen om bolletjes van piepschuim in de ruimte te spuiten die isolerend werken. Dat gebeurt met een machine die via de kruipruimte de bolletjes los op de bodem spuit. Daar blijven de bolletjes liggen en doen ze hun werk.

Zoek uit of bodem isolatie de beste keuze is

Check altijd of bodem isolatie wel de juiste keuze is. Een andere optie is het isoleren van de vloer. Dat kan in sommige gevallen een betere optie zijn. Je kunt als stelregel aanhouden dat een vochtige kruipruimte vraagt om isolatie van de bodem. Een droge kruipruimte vraagt om het isoleren van de vloer. Bij vloerisolatie wordt de onderkant van de vloer geïsoleerd zodat kou en vocht niet in de vloer kunnen trekken. Afhankelijk van het soort vloer zijn er dan verschillende mogelijkheden.

Laat je informeren over de aanpak

Wanneer je aan de slag gaat met isoleren van je huis, neem dan altijd een expert in de arm en laat je adviseren over de mogelijkheden van het isoleren van je hele huis. Vaak is bodem isolatie slechts een onderdeel van een totaal isolatieproject. Een expert kan je alles vertellen over wat er nodig is om jouw huis voldoende te beschermen tegen kou van buitenaf en warmteverlies van binnenuit. Samen kunnen jullie een plan maken dat je eventueel gefaseerd uitvoert.

Vraag subsidie aan voor je bodem isolatie

Wist je dat je subsidie kunt krijgen als je kiest voor bodem isolatie? Dat kan vaak tot 30% besparing op je kosten opleveren. Hou er wel rekening mee dat de isolatie aan een bepaalde minimumnorm moet voldoen en dat je als particulier de eigenaar en bewoner bent van de woning. Je kunt je investering in een aantal jaar terugverdienen en met de huidige prijzen voor gas wordt de terugverdientijd steeds korter. Omdat een subsidieaanvraag best wel wat werk is en je moet weten wat je doet, kan het slim zijn om dat uit te besteden. Vaak kan de expert die de isolatie voor je uitvoert je helpen hierbij of de hele aanvraag voor je regelen.