Wat valt er onder medisch transport?

Niet alleen is het vervoeren van mensen belangrijk en valt onder medisch transport, maar het is voornamelijk het vervoeren van organen, bloed en weefsel. Het zijn vaak ritjes tussen laboratoria en ziekenhuizen. Het belangrijkste tijdens medisch transport is dat de producten goed gekoeld blijven zodat deze optimaal gebruikt kunnen worden. Ook deze goederen zijn bederfelijk, net als als cosmetica of voedsel moet dit ook onder geconditioneerde atmosferen worden vervoerd. Er zijn vaak een aantal soorten vervoer die kunnen worden ingezet tijdens het medisch transport. Er zijn voertuigen die goed geïsoleerd zijn zodat de temperatuur niet snel daalt of stijgt. Ook zijn er voertuigen die een eigen warmte-, of koudebron hebben om de temperatuur constant te houden tijdens het medisch transport.

Waarom medisch transport inzetten voor organen?

Het is belangrijk dat wanneer organen vervoerd moeten worden dat dit gebeurd met veel precisie. Omdat de urgentie hoog is, wordt er ook verwacht dat er een bepaald tempo is bij medisch transport. De orgaan moet binnen een dag in het lichaam zitten anders is het niet meer bruikbaar. Dus daarom is het uiterst belangrijk dat het orgaan op tijd op de locatie is, zodat er genoeg tijd is om het operatief in het lichaam te plaatsen. Aangezien dit vaak ook veel tijd kost. Niet alleen organen, maar ook andere lichaamsonderdelen moeten vaak met spoed worden vervoerd. Hierbij kun je denken aan stamcellen, deze leven maar enkele uren dus deze moeten zeer snel worden toegediend. Daarnaast gebeurt het transport van vaccinaties ook vaak op deze manier. Het is een medicijn wat een bepaalde houdbaarheid heeft.

Het ondergaan van een operatie

Er wordt altijd aangeraden om zo min mogelijk operaties te doen omdat het altijd gevolgen met zich mee kan brengen. Zeker wanneer je lichaam gezond is, is het beter om dit zoveel mogelijk proberen te vermijden. Wanneer het medische urgentie heeft, is het vaak een ander verhaal en kun je betere overwegingen maken dan wanneer een ingreep niet nodig is. Ook het herstel na een operatie kan erg lang duren. Afhankelijk van hoe je er lichamelijk aan toe bent en hoe oud je bent kan het revalidatieproces veel langer duren als je ouder en niet fit bent dan wanneer je jong bent en erg gezond bent.

Voordelen van een donor worden

Het klinkt misschien eng, maar er zitten best veel voordelen aan het worden van een donor. Je kunt mensen helpen die zonder die lichaamsonderdelen anders komen te overlijden. Als er meer mensen donor worden, is er ook meer medisch transport nodig. De wachtlijst voor transplantaties is namelijk erg lang en je kunt op deze manier makkelijker iemand helpen. Wanneer je degene bent die de donatie ontvangt zul je dus een operatie moeten ondergaan. Iedere operatie komt wel met risico’s en dit kan ook levensbedreigend zijn, zeker als je in kritieke toestand verkeerd. Vaak maken mensen die in dit soort situaties zitten vaak toch wel de keuze om wel de operatie onder te gaan omdat ze dan meer kans hebben om langer te kunnen leven. Zeker wanneer iemand ouder is, is er meer kans op overlijden tijdens een operatie. Door de narcose kun je een zenuwbeschadiging oplopen. Dit is wel zeldzaam maar kan zeker voorkomen. Ouderen kunnen last krijgen van geheugenverlies of verwarring.