Je bedrijfsauto verzekeren, hoe verloopt dat precies?

Het spreekt voor zich dat de meeste bedrijven over één of meerdere voertuigen beschikken die op de onderneming zijn ingeschreven. Een bedrijfsauto dient net als een particulier voertuig te worden verzekerd voordat deze zich op de openbare weg mag begeven. Een bedrijfsauto verzekeren dient te gebeuren op een manier die vergelijkbaar is als met het afsluiten van een gewone autoverzekering voor particuliere voertuigen. Dit betekent dat je ook de mogelijkheid hebt om een keuze te maken uit verschillende mogelijkheden. Hoe dan ook, zou jij graag alles te weten willen komen over het verzekeren van een bedrijfsauto? Dan is het zonder meer de moeite waard om je even te verdiepen in de hieronder terug te vinden informatie.

            Is er daadwerkelijk sprake van een bedrijfsauto of niet?

Een eerste belangrijke vraag die je, je bij een bedrijfsauto verzekeren altijd dient te stellen is of er wel of niet sprake is van een echt bedrijfsvoertuig. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar in de praktijk is dit echt heel logisch. Het is namelijk zo dat lang niet elk voertuig dat wordt gebruikt voor zakelijke verplaatsingen automatisch ook een bedrijfsauto is. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de auto daadwerkelijk wordt ingeschreven op naam van het bedrijf in kwestie en dus niet bijvoorbeeld op de eigen naam van de zaakvoerder. Gebeurt dat wel? In dat geval dient er een particuliere verzekering te worden afgesloten.

Het feit dat de meeste ondernemers ervoor kiezen om hun voertuig als bedrijfsauto te verzekeren heeft niet in het minst te maken met de fiscale voordelen die deze keuze met zich meebrengt. Wat bedoelen we daar precies mee? Zeer eenvoudig. Op het ogenblik dat je een auto op je bedrijf inschrijft zorgt dit ervoor dat de kosten die daaraan verbonden zijn kunnen worden afgetrokken van de bedrijfsbelastingen. Dit fiscaal voordeel kan ervoor zorgen dat je uiteindelijk kan rekenen op een mooie extra financiële meerwaarde. Hoe dan ook, wil je, je voertuig als bedrijfsauto verzekeren? Dan is het in ieder geval belangrijk dat deze altijd ook daadwerkelijk staat ingeschreven op de naam van het bedrijf en dus niet op persoonlijke naam. Is dit laatste het geval? Dan kan je de auto niet zakelijk verzekeren.

            Hoe wil je, je bedrijfsauto verzekeren?

Het is natuurlijk algemeen bekend dat het mogelijk is om een particulier voertuig op verschillende manieren te laten verzekeren. Dit geldt echter uiteraard niet alleen maar voor auto’s die op persoonlijke naam staan ingeschreven. Ook wanneer er sprake is van een bedrijfsauto zal je kunnen vaststellen dat je deze op verschillende manieren kan laten verzekeren. Wat dit betreft is het mogelijk om een keuze te maken uit de volgende opties:

 1. De WA-verzekering voor bedrijfsvoertuigen;
 2. De beperkt cascoverzekering;
 3. De volledige cascoverzekering;

Je bedrijfsauto verzekeren door middel van een WA-verzekering is het voordeligst. Bij dit type van verzekering is het echter wel zo dat je het moet stellen met een beperkt aantal dekkingen. Dit betekent concreet dat er enkel en alleen sprake is van een dekkingking van schade die met de bedrijfsauto wordt aangericht ten opzichte van derden. De schade die ontstaat aan het eigen voertuig wordt op deze manier dus niet gedekt. Dat kan vervelend zijn, niet in het minst wanneer de bedrijfsauto dagelijks wordt gebruikt en de kans op een ongeval (met verwijtbare schade) dus altijd aanwezig is. In dit geval is het wellicht een veel betere keuze om je auto te laten verzekeren door een beperkt of volledige cascoverzekering.

               De beperkte of volledige casco bedrijfsautoverzekering

De beperkte casco bedrijfsautoverzekering dekt nog altijd geen schade in die wordt veroorzaakt tijdens een ongeval. De enige schade waar je op kan rekenen die in dit geval wordt gedekt zijn de hieronder terug te vinden schadegevallen:

 1. Glasbreuk of bijvoorbeeld een sterretje in de voorruit;
 2. Schade veroorzaakt door brand of water;
 3. Schade als gevolg van aanrijding met een dier;
 4. Financieel verlies door bijvoorbeeld diefstal of vandalisme;
 5. Stormschade;

Voor menig aantal bedrijfsvoertuigen zullen de bovenstaande dekkingen reeds heel wat potentiële schadegevallen verzekeren. Het is dan ook best mogelijk dat dit type van bedrijfsautoverzekering voor jou voldoende zal zijn. Een bedrijfsauto verzekeren door middel van een volledige cascoverzekering of een zogenaamde all risk is echter altijd het overwegen waard. Waarom? Omdat je enkel en alleen op deze manier ervoor kan zorgen dat ook schade die wordt veroorzaakt tijdens een ongeval kan worden gedekt. All risk je bedrijfsauto verzekeren zorgt er in de praktijk uiteraard wel voor dat je moet rekening houden met een behoorlijk stevig kostenplaatje.

            Welke factoren beïnvloeden de premie allemaal?

Bij een bedrijfsauto verzekeren zal je kunnen vaststellen dat er best wel wat verschillende zaken zijn die de kostprijs van je verzekeringspremie kunnen beïnvloeden. Nog steeds wordt vaak gedacht dat dit eigenlijk uitsluitend geldt voor het soort verzekering die je afsluit. Dat is echter helemaal niet juist. Ook heel wat andere zaken spelen op dit vlak dan ook een belangrijke rol. Het gaat hierbij concreet om de hieronder terug te vinden zaken:

 1. De technische specificaties van het voertuig;
 2. Het bouwjaar waar het voertuig over beschikt (en dus ook de ouderdom);
 3. Het feit of er sprake is van bijzonderheden aan de auto of niet;

Bij een bedrijfsauto verzekeren wordt er niet alleen maar gekeken naar het vermogen van het voertuig. Ook bijvoorbeeld de uitstoot is tegenwoordig erg belangrijk om rekening mee te houden en kan de verzekeringspremie danig beïnvloeden. Een bedrijfsauto die beschikt over een ouder bouwjaar kan doorgaans ook voordeliger worden verzekerd, niet in het minst omdat het herstellen van dergelijke auto’s doorgaans minder kost dan het herstellen van nieuwe voertuigen. Onder bijzonderheden wordt dan weer onder meer een cabrio verstaan. Het verzekeren van een cabrio is doorgaans duurder dan het verzekeren van een coupé.

            Ook je bedrijfsauto verzekeren? Vergelijken is de boodschap!

Ongeacht welk type van autoverzekering je zal willen afsluiten, het spreekt voor zich dat je graag zal willen kunnen rekenen op een zo laag mogelijke verzekeringspremie. Dat is mogelijk, al zal je daarvoor dan wel de handen uit de mouwen moeten steken. Wil jij ook jouw bedrijfsauto verzekeren tegen de best mogelijke prijs? Dan mag het duidelijk zijn dat het uitvoeren van een vergelijking altijd een absolute aanrader is.