Werken via een virtueel kantoor

Je hoort het steeds vaker: werken via een virtueel kantoor. Maar wat houdt dat nou precies in? Wat is een virtueel kantoor en hoe kan je überhaupt werken in een virtueel kantoor. Als je er nog nooit van gehoord hebt, kan dit best veel vragen oproepen. Als je het wel al kent, vraag je je misschien wel af wat je eraan hebt en hoe het voor jou mogelijk zou zijn. In dit artikel laten we je kennis maken met het begrip virtueel kantoor en schetsen we je de voor-, maar ook nadelen van het virtuele werken in een virtueel kantoor.

Wat is een virtueel kantoor?

Een virtueel kantoor is tot stand gekomen door het Nieuwe Werken. Dit is een nieuwe manier van werken en dit komt mede door de ontwikkeling van veel nieuwe technologieën. Door het vele internetgebruik is het mogelijk geworden om niet meer op een fysiek kantoor te hoeven zijn, maar je kunt via je laptop je werk uitvoeren. Dit kun je dus plaatsongebonden, maar ook tijdsongebonden doen. Je kunt bijvoorbeeld thuis werken, maar ook bijvoorbeeld s’nachts. De keuze is aan jou. Dit betekent dus ook dat je baas je minder zal controleren, hij of zij vertrouwt erop dat je je werk doet en je taken afkrijgt.

De voordelen van een virtueel kantoor

Het virtuele werken brengt veel voordelen met zich mee. Zo kun je zelf bepalen wanneer je werkt. Dit betekent dus niet meer in de file staan, omdat heel Nederland om 9 uur op z’n werk moet zijn. En het betekent dat je kunt gaan werken wanneer jij er het beste klaar voor bent. Je kunt je afspraken beter inplannen en je kunt effectiever te werk gaan.

De nadelen van een virtueel kantoor

Ieder voordeel heeft natuurlijk ook z’n nadeel. Je zult minder sociale aanwezigheid hebben. Dit betekent dat je je collega’s niet meer vaak face-to-face spreekt. Je band met het bedrijf kan dan minder worden en sommige collega’s kunnen zich anoniem gaan gedragen. Ook kan het zo zijn dat de werk-privé grens vervaagt. Je weet dan niet meer wanneer je aan het werk bent en wanneer je nou thuis bent.

Schrijf je bedrijf in als virtueel kantoor

Wanneer je als bedrijf een virtueel kantoor bent, is het handig om je ook als virtueel kantoor bij kvk in te schrijven. Naast je bedrijfsadres kun je je dus ook gewoon als virtueel adres inschrijven bij de Kamer van Koophandel.