Wat is assessment?

Het begrip ‘assessment’ kan af worden geleid uit de Engelse taal, en betekent dan ‘taxatie’ of ‘beoordeling’. In principe is assessment een soort spiegel, die je de kans geeft om een groter zelfinzicht te krijgen. Er bestaan dan ook meerdere vormen van assessment.

Selectieassessment 

Selectieassessment is van toepassing wanneer een (nieuwe) medewerker in een organisatie instroomt. Door middel van assessment hoopt je potentiële werkgever een beeld te krijgen van je karakter, capaciteiten, vaardigheden en kennis. Zo maakt selectieassessment dan ook vaak deel uit van het sollicitatieprocedure, vaak pas na de tweede gespreksronde. Zo zullen ze eerst beginnen met een interview. Een psycholoog zal dan gericht op zoek gaan naar informatie over jou. Wie je bent, wat je wilt. Ze hebben dan een lijstje met vragen, die je één voor één moet beantwoorden, of ze laten jou zelf het gesprek sturen en kijken waar dat eindigt. Andere onderdelen die standaard worden behandeld tijdens selectieassessment zijn de IQ-test (capaciteitstest) en de persoonlijkheidstest. Ook is het dan mogelijk dat er een praktijksimulatie in wordt gezet.

Loopbaanassessment 

Bij loopbaanassessment gaat het voornamelijk om het inschatten van de kwaliteiten en talenten van de werknemer. Denk daarbij aan wat zijn of haar interesses zijn, of welke talenten een werknemer nog zou kunnnen gebruiken in zijn of haar loopbaan, wat iemands sterke of zwakke punten zijn, en welke baan het beste bij iemand zou passen. Er wordt op deze manier dan ook inzicht verkregen in het talent dat zich binnen een bepaalde organisatie bevindt, en zo worden de werknemers dus beter begleid in hun loopbaan.

Assessmentbureaus vergelijken

Ze helpen je bij loopbaannederland.nl om het assessmentbureau te vinden dat het beste bij jou past. Er zijn er namelijk ontzettend veel verschillende soorten en zij hebben meer kennis. Zo krijg je dan ook snel de beste prijs- en kwaliteitverhouding te zien.