Het beheer van een VvE

Het is voor een vereniging van eigenaren vaak geen optie om het onderhoud zelf te doen. De kans is groot dat er dan grote problemen komen. Want hoe kom je tot duidelijke afspraken wie voor welk deel van het gebouw verantwoordelijk voor is zonder dat er delen van het gebouw worden overgeslagen en in verval komen? Om dat goed te regelen is een hele opgave. Het is daarom ook makkelijker om technisch beheer uit te besteden aan een vastgoedbeheerder. Een vastgoedbeheerder neemt tegen een maandelijkse betaling het de lange termijnplanning voor het onderhoud van een VVE over.

Een vastgoedbeheerder maakt vaak een meerjarenonderhoudsplan. In een MJOP staat welke dingen er de komende jaren op bepaalde momenten moeten vervangen of onderhouden worden. Hiervoor wordt elke maand betaald door de VVE. Door deze oplossing worden alle grenzen tussen de verschillende appartementen weggehaald en hoeven er geen afspraken meer te worden gemaakt over wie wat zou moeten maken als het kapot gaat want de vastgoedbeheerder zorgt ervoor dat al deze dingen onderhouden worden.

Naast de dienst van het MJOP bieden vastgoedbeheerders vaak ook dagelijks technisch beheer aan. Dit is een dienst waarin de vastgoedbeheerder ook verantwoordelijk is voor alle dingen die kapot gaan en niet op dat moment vervangen zouden moeten worden. Er hoeft dan geen ruzie te komen over wie de kapotte ruit in het portaal moet betalen, want daar wordt door de vastgoedbeheerder voor gezorgd. Praktisch betekend deze dienst dat een vastgoedbeheerder altijd gebeld kan worden omdat er iets kapot is gegaan. Uiteraard is deze dienst niet gratis. Het meerjarenonderhoudsplan moet alle kosten als schilderen en deuren vervangen dekken. Dagelijks technisch beheer is onzeker en zal ook iets duurder zijn dan wat er waarschijnlijk gerepareerd gaat worden. Er moet immers dag en nacht iemand bereikbaar zijn om een eventuele klacht in ontvangst te nemen.