Wat zijn zogenaamde sedumdaken?

De kans is groot dat we je niets nieuws vertellen wanneer we je zeggen dat het op verschillende manieren mogelijk is om een groendak te realiseren. Eén van de mogelijkheden waar je op dit vlak voor kan kiezen is het realiseren van zogenaamde sedumdaken. Voor mensen die nog nooit eerder hebben gehoord van sedum, het gaat hier om een zeer stevige vetplant die eigenlijk vaak wordt geprefereerd voor wat het aanleggen van een groendak betreft. Dit niet alleen omwille van het feit dat deze planten ongelofelijk sterk zijn, maar ook omdat je groendak meteen over een zeer mooie, groene uitstraling kan komen te beschikken. Wil jij hier nu graag meer over ontdekken? Dan zal je kunnen vaststellen dat het zeer interessant kan zijn om even de onderstaande informatie te lezen.

Een kennismaking met sedumdaken 

Laat ons eerst even concreet aangeven wat sedumdaken nu precies zijn. Zoals de naam reeds aangeeft gaat het hierbij dus om groendaken die bestaan uit de zogenaamde sedum vetplanten. De keuze voor deze vetplanten is er één die zeer voor de hand liggend is. Het komt in de praktijk ongelofelijk vaak voor dat mensen die een groendak hebben gerealiseerd er plots achter komen dat deze toch niet over een mooie uitstraling beschikt. Misschien was dat in eerste instantie wel het geval, maar hebben vooral de weersinvloeden daar verandering in gebracht. 

Bovenstaande is natuurlijk ongelofelijk vervelend. Het zorgt er namelijk in de praktijk voor dat je oorspronkelijke investering al snel een groot deel van haar waarde verliest. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. Gelukkig is het mogelijk om dit probleem perfect te voorkomen. Dit aldus door gebruik te maken van zogenaamde sedum daken. Voor sedum vetplanten geldt immers in de praktijk dat ze wel degelijk bestand zijn tegen niet alleen stevige regenval, maar ook tegen hardnekkig zonlicht. Hierdoor beschikt jouw groendak altijd over die uitstraling die jij wenst en verwacht. 

Met welke regels dien je rekening te houden?

Met betrekking tot de plaatsing van groendaken of sedumdaken zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Voor deze daken geldt namelijk dat ze vallen onder de noemer van de extensieve daken. Dit zijn exemplaren waarvoor een maximale opbouw geldt van 15 centimeter. De beplanting mag op haar beurt ook niet hoger uitkomen dan 50 centimeter. Bovendien is het ook altijd van belang dat er rekening wordt gehouden met de vereiste draagcapaciteit. Voor de meeste mensen is het in de praktijk niet mogelijk om deze zelf vast te kunnen stellen. Het inschakelen van een specialist in sedumdaken om advies aan te vragen is dan ook sterk aangeraden.

Hoe efficiënt kunnen sedumdaken aangelegd worden?

Last but not least is het zo dat veel mensen zich nog afvragen hoe efficiënt een sedumdak nu exact kan worden aangelegd. Dat kan in de praktijk vandaag de dag zeer vlot verlopen. Vroeger was het zo dat er vaak een behoorlijke hoeveelheid aan tijd was vereist om een groendak echt perfect gerealiseerd te krijgen. Tegenwoordig is dat gelukkig niet langer het geval. Voor het aanleggen van de sedumdaken geldt namelijk in de praktijk dat er tegenwoordig gebruik kan worden gemaakt van zogenaamde sedumcassettes. Deze zorgen ervoor dat je meteen vanaf het begin kan rekenen op een prachtig groendak die direct over haar meest optimale uitstraling zal beschikken.