Led armatuur kopen? Wij hebben een aantal handige tips en trucs voor jou!

Een led armatuur is feitelijk niets meer dan een houder waar je de lichtbron indraait. Een lamp, spot of lichtbalk wordt ook wel een armatuur genoemd. Het product dat uiteindelijk voor het licht zorgt wordt ook wel de lichtbron genoemd. Je kunt kiezen uit verschillende soorten lichtbronnen. Denk aan gloeilampen, spaarlampen en halogeenlampen. Maar die zijn allemaal niet zo energiezuinig als led lampen. Met led lampen kun je wel tientallen euro’s op jaarbasis op je energierekening besparen en met een groot aantal branduren hoef je led lampen ook nagenoeg niet te vervangen! Lees snel verder als je meer wilt weten over led armaturen!

Wat zijn is een led armatuur?

Led armaturen zijn dus de armaturen waar je led lichtbronnen in kunt draaien. Er zijn verschillende soorten armaturen verkrijgbaar. Denk aan inbouwspots, spots die je op het plafond of de muur kunt monteren, maar je kunt ook denken aan bijvoorbeeld staande lampen, hanglampen en wandlampen. Het grote verschil is natuurlijk of je de armaturen moet bevestigen of alleen neer hoeft te zitten, maar er zit ook een groot verschil in de aansluitingen van de lichtbronnen.

Verschillende fittingen

Lampen hebben verschillende fittingen en doorgaans kom je 3 verschillende soorten tegen als je lampen gaat kopen. Voor spots en inbouwspots worden doorgaans lampen met de GU10 fitting gebruikt. Deze fittingen bestaan uit twee staafjes en een balletjes die je in een led armatuur kunt draaien. Daarnaast heb je ook E27 en E14 fittingen. De E27 is een grote fitting en de E14 een kleine fitting. Staande lampen, hanglampen en wandlampen gebruiken doorgaans de E27 fitting. Een aantal armaturen gebruiken de E14 fitting.

Materialen van een led armatuur

Een led armatuur wordt van uiteenlopende materialen gemaakt. Doorgaans kun je kiezen voor messing, metaal of aluminium, maar ook armaturen van hout of andere natuurproducten komen steeds vaker voor. Voor spots is metaal of aluminium de logische keuze terwijl een staande lamp ook van aluminium of van messing kan zijn gemaakt. Ook spots van RVS zijn enorm populair, omdat dit een duurzaam en stevig materiaal is dat ook nog eens vochtbestendig is. Daarnaast heb je minder kans op beschadigingen.

Led armatuur met ingebouwde lichtbron

Veel armaturen hebben een ingebouwde lichtbron en dat houdt in dat je die niet kunt vervangen. Op het moment dat de lamp defect gaat moet je dus de volledige led armatuur vervangen. Dat is zonde, maar we hebben al gezegd dat led lampen enorm duurzaam zijn. Gemiddeld hebben ze – afhankelijk van het merk en de lamp – 50.000 branduren. Als je dan uitgaat van gemiddeld 4 uur per dag kun je met led verlichting ruim 30 jaar vooruit. De kosten voor een led armatuur met ingebouwde verlichting moet je dus over deze periode verspreiden. En dan zul je zien dat de kosten reuze meevallen! Daarnaast is het na 30 jaar ook wel weer een mooi moment om te kijken of je een keer een ander soort armatuur wilt neerzetten of wilt ophangen.