Mondkapjes kopen: dit zijn de aandachtspunten

Wil je mondkapjes kopen, dan is er voldoende aanbod. Bij de drogisterijen, bij de kiosk op het station, bij duizenden verkopers online; aan mondkapjes is er momenteel geen tekort. Dit grote aanbod is natuurlijk handig, want mondkapjes zijn overal. Voer een zoekopdracht uit in Google en je krijgt honderden websites te zien waar je allerlei soorten mondkapjes kunt kopen. Tegelijkertijd is dit grote aanbod ook een probleem. Het maakt het lastiger om een keuze te maken en er zijn grote verschillen in kwaliteit. Als jij mondkapjes gaat kopen, dan is het goed om je van de onderstaande aandachtspunten bewust te zijn.

Mondkapjes kopen voor het openbaar vervoer

In Nederland zijn mondkapjes eigenlijk alleen verplicht in het openbaar vervoer. Dat betekent dat je mondkapjes moet kopen die in Nederland in het openbaar vervoer zijn toegestaan. Het is de bedoeling dat je niet-medische mondkapjes koopt, zodat de voorraad medische mondkapjes voor het personeel in ziekenhuizen beschikbaar blijft. Let hier dus goed op. Omdat iedereen in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje draagt is de situatie gewoon veilig. Er is dus ook geen noodzaak om medische mondkapjes te kopen.

Koop je mondkapjes bij een Nederlands verkooppunt

De richtlijnen over het gebruik van mondkapjes in het openbaar vervoer zijn opgesteld door de Nederlandse regering. Regels en richtlijnen verschillen per land. Als je je mondkapjes bij een Nederlandse verkoper koopt, dan is deze op de hoogte van de regels in jouw land. Het assortiment wordt daarop aangepast en je hebt meer zekerheid over het mondkapje dat je aanschaft. Daarnaast zijn de productomschrijvingen dan ook in je eigen taal en zetten Nederlandse verkopers er altijd bij of het mondkapje gebruikt mag worden in het openbaar vervoer in Nederland. Kies voor een Nederlandse verkoper en de kwaliteit is vaak ook beter.

Stoffen mondkapjes zijn milieuvriendelijker

Als je regelmatig met het openbaar vervoer reist dan is het beter om stoffen mondkapjes te kopen. Deze kun je wassen en opnieuw gebruiken. Aangezien je voor elke reis een nieuw mondkapje moet pakken, zal je er veel nodig hebben elke maand. Door voor stoffen mondkapjes te kiezen zorg je niet voor een overschot aan afval. Wegwerp mondkapjes gooi je na gebruik namelijk weg. Als jij elke week 10 reisjes maakt met de bus, dan gooi je maandelijks 40 mondkapjes weg. Het is wel belangrijk dat je ze zo snel mogelijk na het dragen kunt wassen en dan op 60 graden en zonder wasverzachter. Woon je alleen en staat de wasmachine één keer per week aan, dan wordt dat al moeilijker.

Mondkapjes in overvloed

Met deze aandachtspunten in je achterhoofd kun je probleemloos mondkapjes kopen voor het openbaar vervoer. Kies voor niet-medische kapjes van kwaliteit en van een Nederlands verkooppunt en eigenlijk zit je dan altijd goed. Wegwerp mondkapjes zijn alleen handig als je weinig reist. Anders is het milieuvriendelijker en goedkoper om te investeren in een aantal stoffen mondkapjes. Of je maakt ze zelf; de instructies hiervoor vind je bij de Rijksoverheid.